Dietetyczne tłuszcze wielonienasycone z serii W-6 i W-3 zmniejszają poposiłkowe poziomy lipoprotein. Chroniczne i ostre skutki nasycenia tkanki tłuszczowej poposiłkowym metabolizmem lipoprotein.

Przewlekłe i ostre działanie różnych rodzajów tłuszczu spożywczego na poposiłkowy metabolizm lipoprotein badano u ośmiu pacjentów z normolipidemią. Każdą osobę umieszczono na 25 d na każdą z trzech diet izokalorycznych: tłuszcz nasycony (SFA), wielonienasycony tłuszcz w-6 (PUFA w-6) i wielonienasycony tłuszcz w-3 (w-3 PUFA). Dwa testy obciążania tłuszczem witaminy A zostały wykonane na każdej diecie. Stężenia całkowitej frakcji osocza i chylomikronu (Sf powyżej 1000) i nonchylomikronu (Sf poniżej 1000) palmitynianu retinylu (RP) mierzono przez 12 h po posiłku. W porównaniu z dietą SFA, dieta PUFA w-6 zmniejszała poziomy chylomikronu i nonchylomikronu odpowiednio o 56 i 38%, a dieta PUFA-3 zmniejszała te poziomy odpowiednio o 67 i 53%. W dalszej analizie głównym wyznacznikiem poziomów lipoprotein poposiłkowych był typ tłuszczu, który był przewlekle podawany, który wydawał się pośredniczyć w jego działaniu poprzez zmianę stężenia endogennego konkurenta dla układu, który katabolizuje lipoproteiny bogate w triglicerydy. Jednakże wystąpił znaczący wpływ na ostre spożycie tłuszczu, które wydawało się być związane z różnicową podatnością na lipolizę chylomikronów wytwarzanych przez SFA w przeciwieństwie do obciążeń tłuszczem PUFA. Poziom lipoprotein poposiłkowych określa się na podstawie interakcji tych skutków przewlekłych i ostrych.
[hasła pokrewne: ciśnienie krwi tabela, długotrwały kaszel, ciśnienie krwi normy ]