Kwasy tłuszczowe w żyle wrotnej szczura regulują wątrobowy klirens insuliny.

Wpływ FFA na klirens insuliny wątrobowej badano w perfundowanej wątrobie szczura in situ. Klirens zmniejszył się wraz ze wzrostem masy ciała (wieku) szczurów. Po dodaniu FFA do perfuzatu stwierdzono 40% redukcję wątrobowego wydzielania insuliny w zakresie normalnym, fizjologicznym (poniżej 1000 mumol / litr), mniej wyraźnym u cięższych szczurów. Gdy perfuzję rozpoczęto od wysokich stężeń FFA, hamowanie było szybko odwracalne, a zjawisko ponownie stępione u cięższych szczurów. W przeciwieństwie do FFA, różne stężenia glukozy w perfuzacie nie wpływały na wchłanianie insuliny przez wątrobę w obecności FFA w stężeniach fizjologicznych. W związku z tym klirens wątrobowy insuliny jest proporcjonalny do masy szczura (wiek) i stężenia FFA w tkankach. Inne badania wykazały ostatnio, że kwasy tłuszczowe hamują wiązanie, degradację i funkcję insuliny w izolowanych szczurzych hepatocytach i że klirens wątrobowy jest odwrotnie zależny od stężeń triglicerydów w wątrobie, ponieważ oba inhibitory są odwracalne przez zapobieganie utlenianiu kwasów tłuszczowych. Sugeruje się, że zmniejszenie klirensu wątrobowego insuliny u cięższych (starszych) szczurów jest przynajmniej częściowo spowodowane ich względną otyłością i zwiększoną zawartością trójglicerydów wątrobowych. Ten efekt, podobnie jak w przypadku FFA z portalu prawdopodobnie pośredniczy w utlenianiu kwasów tłuszczowych w wątrobie. Ten mechanizm może mieć wpływ na regulację metabolizmu wątrobowego i obwodowych stężeń insuliny.
[przypisy: codzienność w niepłodności, czerniak guzkowy, dieta wątrobowa jadłospis ]

One thought on “Kwasy tłuszczowe w żyle wrotnej szczura regulują wątrobowy klirens insuliny.

Comments are closed.